Verhaal en Missie
Rouw en verlies in mijn kindertijd
Ik had als kind al een paar keer het verlies van mijn opa’s en oma’s meegemaakt. Zien hoe je ouders met verdriet omgaan maakte grote indruk. Als je dan als volwassene ziekte en verlies van heel dichtbij meemaakt, voelt dat toch weer helemaal anders. Ook omdat ik merkte dat mijn hoogsensitiviteit het verlies op een nog dieper niveau aanraakte en ik veel tijd nodig had om weer op te veren.
Toen kwam verlies opnieuw heel dichtbij
In 2012 werd mijn moeder ongeneeslijk ziek. Een hele intense periode voor ons allemaal en in het bijzonder voor mijn moeder en vader. Hoe ga je het ziekteproces in, wetende dat er geen genezing meer mogelijk is? Hoe leef je dan verder? Wat zijn de mogelijkheden en de onmogelijkheden van dat moment? Welke keuzes kunnen er gemaakt worden? Welke keuzes maak je alleen en welke samen? Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe ga je met elkaar om?
Bijstaan, hoe doe je dat?
En wat voor gedachten en emoties passeren de revue? Hoe sta je iemand bij die zo’n intense periode is ingeduikeld en wat betekende dat voor mijn ouders, mijn broer, mezelf en onze gezinnen?
Er is geen handleiding voor een rouw- en verliesproces, maar je stapt er wel meteen vol in en leert te roeien met de riemen die je aangereikt krijgt.
Eigen weg
Hoe doen anderen dat in soortgelijke situaties? Voelen we de ruimte om met elkaar te praten over hoe het is om zo geconfronteerd te worden met een plotseling ziekteproces en aanstaand overlijden? Hoe doe je dat?
Ik kwam er al snel achter dat iedereen op zijn of haar eigen manier hiermee omgaat.
Van tranen laten stromen, naar verdriet verdringen, niet weten wat te zeggen, vooral in de regelmodus stappen en de gevoelens wegdrukken. Ieder heeft daar zo zijn eigen weg in te zoeken.
Maar hoe werkt dit dan voor mij?
Het voelde als een extra steen die in mijn mandje werd gelegd. Ik ging dapper voort. Wilde voor iedereen sterk zijn en een troostende schouder bieden. Mezelf helemaal voorbijlopen en vastlopen omdat het leven haar glans verloor omdat ik dacht dat ik het allemaal wel alleen kon.
Nu, bijna tien jaar later weet ik dat niemand dit pad voor jou kan belopen. Je hebt je eigen weg te ontdekken, maar je kunt ook stukjes samen doen.
Met vallen en opstaan ontdek je: dit werkt voor mij en dat niet.
Natuur en Creativiteit
Voor mij als HSP-er werd het vooral naar buiten gaan: wandelen in het bos, zitten op een bankje, de tuin in en met mijn handen in de aarde om te kunnen voelen wat er in me omging en om ruimte te maken voor mijn verdriet en gemis.
Ik ging op yoga en leerde mediteren en ik vond mijn troost in het creatieve proces: macrofotografie, schrijven, dingen maken van stof, papier en natuurvindsels, bij elkaar gesprokkeld tijdens mjjn wandelingen in het bos. Dat bracht me stap voor stap weer een beetje in balans, maar toch voelde alles anders als voorheen. Niets voelde meer hetzelfde.
Mijn Missie
Ik merkte dat ik mijn eigen weg gevonden had om verlies te verweven in mijn leven en het voelde zo fijn, dat het me was gelukt om op eigen kracht er weer bovenop te komen, dat ik besloot om me te bekwamen in het begeleiden van vrouwen in soortgelijke processen. Ik wilde andere vrouwen ook laten ervaren dat je altijd weer opnieuw mag beginnen en je veerkracht terug kunt vinden met behulp van natuur en creativiteit.
De opleidingen Natuurcoaching en Creatieve Therapie sloten naadloos bij mijn visie aan. Ook heb ik trainingen bij het Expertisecentrum Omgaan met Verlies gevolgd rondom de thema’s Rouw en Verlies (Normale en Complexe Rouw, Overlevingsmechanismen en Traumareacties).
Eigen Praktijk
Toen voelde de weg vrij en begon ik mijn eigen praktijk. Natuur en creativiteit werden de hoofdingredienten Ik maakte bewust de keuze om hoogsensitieve vrouwen te gaan begeleiden in hun proces van rouw en verlies. Omdat ik uit eigen ervaring en als HSP-er heel goed kan invoelen hoe gemis voor jou aanvoelt en waar je tegenaan kunt lopen.
Ik begeleid nu vrouwen die:
- net als ik de natuur nodig hebben om te kunnen ontspannen en reflecteren
- de kracht van creativiteit in/na tijden van rouw en verlies willen ontdekken
- voelen dat ze ‘next level’ willen gaan in hun persoonlijke ontwikkeling
- tijd willen investeren in zichzelf
Ik beloof dat ik jou: met zachtheid, integer, oprecht en met heel veel liefde begeleiden zal.
Wat bied ik op dit moment aan?
- Mindful in het bos (creatieve coachsessie)
- Tastbare troost (workshops)
- Relax en Reflect (2 daagse creatieve retreat)
Kijk maar welke dagen er beschikbaar zijn en kies waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Boeken kan via Whatsapp.
Je ben heel welkom!
Wil je nog meer lezen over mijn activiteiten, kijk dan eens op mijn Instagrampagina Creatieve_Rouwvrouw
Yolande van Loon
Mijn achtergrond
Een kleine opsomming over de opleidingen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd en met een diploma/certificaat heb afgerond: Tuinarchitectuur (2003) – Florale Vormgeving (2009) – Natuurcoaching (2020) – Trainingen Normale en Complexe rouw – Overlevingsmechanismen en Traumareacties Expertisecentrum Omgaan met Verlies o.l.v. Riet Fiddelaers Jaspers (2020-2021) Creatieve Therapie (2022-2023)
Mijn aanbod
Rouwbegeleiding
Mindful in het bos
Koesterkunst
Tastbare Troost
Koesterhuis Retreat
Relax and Reflect